sølvfisk

Sølvfisk og Skægkræ i vores boliger

Har du sølvfisk eller skægkræ i din bolig, er det vigtigt, at du ved følgende

  • De er ikke farlige eller sundhedsskadelige.
  • Hold din bolig ren for madrester og krummer på gulvene.
  • Brug din boligs fantastiske udsugningssystem – det holder din bolig tør og lun.
  • Overdreven udluftning køler din bolig ned og skaber fugt – som sølvfisk elsker.

Nu kan du læse videre om de to dyr.

Er sølvfisk og skægkræ farlige for mennesker og dyr?

Sølvfisk gør normalt ikke skade hverken på mennesker eller dyr. Fordi de spiser så lidt, forårsager de sjældent nogen form for skade. Dog kan de potentielt udgøre en hygiejnisk bekymring, hvis de får adgang til madvarer, og de kan være generende, hvis de beskadiger tapet eller andre materialer. Det er vigtigt at være opmærksom på disse aspekter, når man har sølvfisk i hjemmet, selvom de i de fleste tilfælde ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

Skægkræ udgør ingen direkte fare for mennesker eller dyr. De er imidlertid i stand til at forvolde skade på din bolig, og det kan være ganske generende at have en større gruppe insekter, der færdes rundt eller falder ned fra hylder og reoler.

I modsætning til sølvfisken trives skægkræ i omgivelser uden behov for fugt, og de trives i temperaturer mellem 20-25 grader Celsius. Dette betyder, at de i princippet kan findes i hele huset.

Hvordan kan vi gøre noget ved problemet?

Bekæmpelse af sølvfisk foreskriver hyppig støvsugning af sprækker og revner samt grundig rengøring for at holde sølvfiskene under kontrol. Det skal dog bemærkes, at det er bedst at undgå overdreven gulvvask, da sølvfisk trives bedst i fugtige miljøer. Du kan også tackle problemet med sølvfisk ved hjælp af insektspray og lokkefælder, som kan være effektive redskaber til at reducere deres tilstedeværelse i hjemmet.

For at holde skægkræ væk fra dit hjem er det en god idé at holde din bolig ren og pæn. Støvsugning bør gøres grundigt og hyppigt, og det er vigtigt at tørre paneler og reoler af med jævne mellemrum. Sørg for at støvsuge omhyggeligt i revner og sprækker, og hvis du støvsuger skægkræ op, skal du tømme støvsugeren eller støvsugerposen udenfor.

Det er også en god vane at undgå at lade madrester ligge fremme. Pak dem i stedet grundigt ind i lufttætte beholdere for at forhindre, at skægkræ eller andre skadedyr får adgang til dem. Dette vil bidrage til at reducere risikoen for en skægkræsinfestation i dit hjem.”

  • Nej